En çevreci, sağlıklı ve tasaruflu ulaşım aracı; BİSİKLET
https://www.youtube.com/channel/UC_rZEHpdyf2nLoR_ZC6h5Vg
Bisiklet, artık gelişen teknoloji sayesinde büyük gelişmeler kaydetmiş çok yönlü mucizevi bir araç. 21 vitesli, otomatik vitesli, elektrik motorlu, fonksiyonel ve hafif bisikletlerle bisiklet sürmek daha da keyifli hale geldi.
Bugün bisiklet, gelişmiş ülkelerde çevreyi, insan sağlığını, ekonomiyi, atmosferi korumanın en önemli araçlarından biri haline geldi. Artık modern yaşamda bir kısa mesafe (5-6 km) ulaşım aracı olarak kabul ediliyor.
Kent merkezlerinde hava kirliği %70 oranında motorlu taşıtlardan kaynaklanıyor. Motorlu taşıtlar ayrıca gürültü ve karbon salımına neden oluyorlar. Oysa ulaşımını bisikletle sağlayan bir kişi çevreyi hiç kirletmezken, hem kendisi hem de ülke ekonomisi için önemli bir tasarruf gerçekleştiriyor. Ayrıca bir kişi ulaşımını bisikletle sağlarken aynı zamanda spor yapmış oluyor, zamandan ve spor salonuna vereceği paradan kazanıyor; daha sağlıklı bir hayat sürerek sağlık giderlerini azaltıyor. Bisikletin çocuklar için de kas ve refleks gelişimi, ayrıca trafik eğitimi açısından önemli bir işlevi var. Ayrıca bisiklet bir deprem sonrasında kent içinde kullanılabilinecek en önemli ulaşım aracı.
Günümüzde bisiklet küresel ısınma ve çevreye sağladığı olumlu etki, getirdiği aktif yaşam, spor etkisi, sağlığa katkısı, sağladığı tasarruf, ulaşım ve turistik amaçlı kullanımı gibi nedenlerden dolayı Dünyada 2. altın çağını yaşıyor. Ülkemizdeyse bisikletin üretim, satış ve kullanım oranları yüksek (1 milyon adet) olmasına karşın önemi yerel yönetimlerce henüz yeterince anlaşılamıyor. Konunun öneminin farkında olmayan yerel yöneticiler toplu konut alanlarına, toplu taşıma ağ entegrasyonlarına, yeni açılan caddelere, büyük marketlerin ve okulların çevrelerine bisiklet yolları yapmıyorlar. Oysaki modern anlamda düzenlenecek bir altyapı ile kentin hava kalitesine de olumlu katkı yapılabilir. Bisikletli ulaşım yerel yönetimler için ağaç dikmek kadar önemli bir unsur olmalıdır.
Bisikletin Çevreye Faydaları
1. Hava Kirliliği
Motorlu taşıtlardan çıkan gazlar, atmosfere salınan karbon dioksitin %31’ini, karbon monoksitin %82’ini oluşturur. Bu gazların %60’ı, motorun ilk çalıştırıldığı birkaç dakika içerisinde salınır. Araba yerine bisikletle gidilen her kilometre havadan 145 gram karbondioksit temizler.
Bunun yanı sıra bir arabanın üretilmesi için gerekli madde miktarı o kadar fazladır ki, hesaplamalara göre bir araba tüm kullanım ömründe çıkardığı kirlilikten fazlasını üretilme aşamasında ortaya çıkarıyor. Her bir arabanın üretimi için 50.000 kwh enerji harcanıyor.
2. Ses Kirliliği
30 desibelin üzerindeki seslerin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu saptanmıştır.
30-65 dba : Konforsuzluk, sıkılma duygusu, kızgınlık konsantrasyon ve uyku bozukluğu
65-90 dba : Kalp atışı değişimi, solunum hızlanması, beyindeki basıncın azalması
90-120 dba : Metabolizmada bozukluk, başağrısı
120-140 dba : İç kulakta bozukluk
140 ve üzeri : Kulak zarının patlaması
3. Küresel Isınma
Motorlu taşıtların sera gazı salınımları küresel ısınmanın %13.5’ini oluşturuyor
Sağlığa Faydaları
1. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür
2. Pıhtılaşmadan kaynaklanan kalp krizi riskini azaltır.
3. Yüksek tansiyondan kaynaklanan hastalık riskini azaltır.
4. Hareketsizlikten kaynaklanan sağlık sorunlarını azaltır veya engeller.
Ekonomiye Faydaları
1. Bireysel
Arabayı satın almak için ödediğimiz para, aslında buzdağının su üstünde kalan kısmı. Asıl masraflar arabanın anahtarını aldıktan sonra başlıyor. Kasko, trafik sigortası, benzin, tamir, bakım derken ortalama bir aile, her yılın altı haftasını sadece araba masraflarını ödemek için çalışıyor! Oysa bisiklet için bu rakam sadece 1 gün!
2. Ülke Çapında
Hareketsiz yaşam tarzının ve hava kirliliğinin sağlık sistemine getirdiği yük, araba yollarının inşası ve bakımı için gereken ayrılan bütçe, trafik kazaları, ülkenin enerji konusunda dışa bağımlığının artması, trafikten kaynaklanan işgücü kaybı ülke ekonomisine büyük zarar vermektedir. Özellikle son yıllarda enerji sıkıntısı yaşayan, dünyanın en pahalı benzinine sahip ülkemizde tüm enerji kaynaklarından tasarruf edilmesine çalışılmalıdır. Trafikten kaynaklanan benzin, işgücü kaybı korkutucu boyutlara ulaşmaktadır.